Hanna Jensen
@HannajeniusSuorapuheisesti muistisairauksien kulisseihin. VTM, logoterapeutti LIF®. Kirja: Äitini muistina - toinen kierros. Vastaanotto Töölössä. IG: @_hannajensen_
Similar User
@vehkoo
@sokeakana
@heikkivalkama
@jvesikallio
@ReettaRaty
@elinakervinen
@HeikkiAitto
@Veerala
@Sarimarjaana
@villeseuri
@JussiEronen
@jaakkolyytinen
@SallaPaajanen
Olen tuntenut syvää tarkoituksellisuutta kahden vuoden ajan jakaessani ajatuksiani muistisairauksista. Kiitos, että keskustelu on pysynyt kanavalle poikkeuksellisesti 100 % asiallisena. Nyt poistun. Muista, että muistisairaassa ihmisessä on aina muutakin kuin hänen sairautensa ❤️
Moni suomalainen ei suostu menemään muistitestiin. He kokevat tilanteen nöyryyttävänä. Mietin, olisiko muuta ratkaisua kuin nykyinen käytäntö. Olisiko?
Professori Thomas Kitwood on puhunut vahingoittavasta sosiaalipsykologiasta: meidät on kulttuurisesti ohjelmoitu ajattelemaan muistisairauksista kielteisesti. Sinulla on vapaus ajatella muistisairauksista toisin. Voit asennoitua omalla tavallasi ja romuttaa yleistykset.
Viime vuoden pohdintojani siitä, kun muistisairas äitini lähtee mielellään "etsimään elämyksiä" kotiliesi.fi/terveys/parisu…
Nykyisten keski-ikäisten sosiaaliset piirit vanhoina rakennetaan nyt. Ja itsekin pitää vähän nähdä vaivaa.
Kuulin perheestä, joka keräsi muistisairausdiagnoosin jälkeen 30 läheistä tekemään jotakin henkilön kanssa 1 x kuussa (vaikka puhelinsoitto). Lisää tällaista! Kaikilla ei ole 30 läheistä mutta voi olla 10. Yksilökeskeinen kulttuurimme uuvuttaa muutenkin. hs.fi/elama/art-2000…
Olen ollut neljä viikkoa pois kotipiiristä, ja muistisairaalla äidilläni ovat asiat ihan hyvin. Usein ongelma onkin läheisellä, jonka on vaikea rauhoittaa mielensä syyllistymiseltä. Kannattaa harjoitella. Viime vuonna kun palasin kotiin, äiti luuli itse olleensa matkalla.
Tulkaapa muutkin marraskuussa linjoille kuulemaan tärkeää, muistisairaiden ihmisten itsemääräämisoikeutta käsittelevää väitöstilaisuutta eli ”Muistisairaan ihmisen autonominen toimijuus” (Henna Nikumaa on tehnyt ison osan työelämästään muutenkin tämän aiheen parissa):
Yhteiskunta arvostaa yhtä ikäihmisen ominaisuutta yli muiden: "järki pelaa kuin partaveitsi". On aika laajentaa näkökantoja: Esteettinen silmä pelaa kuin... Jalat pelaavat kuin... Huumori pelaa kuin... Sosiaaliset taidot pelaavat kuin... Ja: onpa kivaa, että hän on seuranamme!
Muistisairaiden ihmisten lasten näkemys vanhempiensa tarpeista perustuu muistikuviin. Oma äitinikin on muuttanut mielensä monesta asiasta. Mieti siis sekunti ennen kuin ilmoitat esimerkiksi hoitajille, että sinun äitisi tai isäsi haluaa juoda kahvin maidolla tai herätä kuudelta.
Muistisairaiden vanhempien lapsena luin kiinnostuneena @Hannajenius'n kirjan Äitini muistina - toinen kierros. Teos on tarjonnut paljon tietoa, oivalluksia ja etävertaistukea. Välillä on ollut myös tunnemyrskyä. Nyt siirryn sarjan ensimmäiseen osaan 940 päivää isäni muistina.
Jos et vaikealla hetkellä jaksaisi huolehtia muistisairaasta puolisostasi tai hoitaa häntä, kokeile auttaisiko listata, mitä kaikkea hyvää olet saanut häneltä vuosien varrella. Et ole mistään velkaa, mutta menneiden vuosien hyvä voi motivoida sinua. Muistat hänet terveenä.
Jos muistisairaan läheisesi jokin tapa ärsyttää sinua, yritä kääntää tilanne toisin päin ja estä ärsytys. Jos hän ei esimerkiksi anna sinun lukea lehteä rauhassa vaan tulee viereen istumaan ja vilkuilemaan, ala lukea otsikoita hänelle itse. Niinhän tekevät monet terveetkin...
Luin eilen, että kansakunta tarvitsisi nyt vaikeassa taloudellisessa tilanteessa viestiä toivosta ja uskosta tulevaan, mitä ei tunnu kuuluvan. Tätä toivoa annan muistisairaiden ihmisten läheisille. Kenenkään elämä ei ole pelkkää sairautta. Aina on tallella muutakin.
Muistisairauksia tutkinut teologi John Swinton on määritellyt muistisairauden uusiksi: muistisairaus ei ole sitä, että henkilö ei enää muista vaan sitä, että hänen ympärillään olevat ihmiset unohtavat hänet.
Jos olet tehnyt itsellesi tai muistisairaalle puolisollesi lupauksen hoitaa hänet esimerkiksi "loppuun asti", etkä halua siitä perääntyä, muistathan, että se ei tarkoita, että sinun pitää hoitaa yksin tai tehdä kaikkea itse.
Auttajan tärkein tehtävä on auttaa muistisairausperheitä olemaan keskenään samalla puolella.
Taitava muistisairaan ihmisen ilahduttaja on kampaaja, joka osaa ehdottaa papiljottikampausta föönauksen sijaan. Hän vie aikamatkalle vuosiin, kun elämässä oli kaikenlaisia rientoja. Tällaisia kampaajia on senioritaloissa ja hoivakodeissa, he tekevät merkittävää työtä.
United States Trends
- 1. Jake Paul 1,02 Mn posts
- 2. #Arcane 220 B posts
- 3. Jayce 48 B posts
- 4. #SaturdayVibes 2.907 posts
- 5. Good Saturday 24,9 B posts
- 6. Serrano 247 B posts
- 7. #saturdaymorning 1.999 posts
- 8. Vander 15,7 B posts
- 9. #SaturdayMotivation 1.998 posts
- 10. #HappySpecialStage 92,3 B posts
- 11. maddie 19,9 B posts
- 12. Pence 80,7 B posts
- 13. Jinx 106 B posts
- 14. Isha 37,1 B posts
- 15. Rizwan 8.391 posts
- 16. Father Time N/A
- 17. He's 58 31,1 B posts
- 18. Woop Woop 1.324 posts
- 19. Super Tuna 24,3 B posts
- 20. The Astronaut 31 B posts
Who to follow
-
Johanna Vehkoo
@vehkoo -
Ellun Kanat
@sokeakana -
Heikki Valkama
@heikkivalkama -
Johanna Vesikallio
@jvesikallio -
Reetta Räty
@ReettaRaty -
Elina Kervinen
@elinakervinen -
Heikki Aittokoski
@HeikkiAitto -
Veera Luoma-aho
@Veerala -
Marjaana Toiminen
@Sarimarjaana -
Ville Seuri
@villeseuri -
Jussi Eronen
@JussiEronen -
Jaakko Lyytinen
@jaakkolyytinen -
Salla Paajanen
@SallaPaajanen
Something went wrong.
Something went wrong.