@QU_UvA Profile picture

Quantum Universe

@QU_UvA

The Quantum Universe is een populairwetenschappelijke website over fundamentele natuurkunde.

Joined February 2013
Similar User
GRAPPA Centre photo

@GRAPPAinstitute

National Institute for Subatomic Physics Nikhef photo

@_nikhef

NTR Wetenschap photo

@Wetenschap

George van Hal photo

@georgevanhal

Nikhef Theory Group photo

@NikhefTheory

Lorentz Center photo

@lorentzcenter

Marcel Vonk photo

@MrSparco

Ivo van Vulpen photo

@IvovanVulpen

Gianfranco Bertone photo

@gfbertone

Roel van der Heijden photo

@Roel_vdHeijden

AstronomieNL photo

@AstronomieNL

Laura Bergshoef photo

@Science_Lau

Paul de Jong photo

@DeJong1001

Martijn van Calmthout photo

@vancalmthout

Dorine Schenk photo

@dorineschenk

Begin 2025 organiseert de Universiteit van Amsterdam twee interessante activiteiten voor middelbare scholieren en docenten. Op 24 januari vindt het symposium Viva Fysica plaats, en op 27 januari en 4 en 7 februari is er een masterclass over quantumfysica. quantumuniverse.nl/masterclass-qu…


Over enkele dagen wordt in Stockholm de Nobelprijs voor Natuurkunde uitgereikt aan John Hopfield en Geoffrey Hinton, voor hun onderzoek naar kunstmatige neurale netwerken. Hoe werken zulke netwerken, en wat hebben ze met natuurkunde te maken? quantumuniverse.nl/nobelprijs-nat…


Het YouTubekanaal Physics in Advent publiceert jaarlijks een natuurkundige adventkalender: voor elke dag van 1 t/m 24 december een eenvoudig natuurkundig experiment dat je zelf thuis kunt doen. quantumuniverse.nl/een-natuurkund…


Bij een botsing kreukelt de voorkant van een auto zodat passagiers niet de volledige impact voelen. Onderzoekers hebben nu een unieke schokdempergemaakt: een ‘metamateriaal’ dat stijf maar licht is en efficiënt en herhaaldelijk schokken kan absorberen. quantumuniverse.nl/hoe-maak-je-de…


Zou er buitenaards leven kunnen bestaan in ons zonnestelsel? Hoe zou dat eruitzien? Die vragen probeert de JUICE-missie van ESA te beantwoorden door te gaan kijken bij de voornaamste kandidaten voor buitenaards leven rond de zon: de ijsmanen van Jupiter. quantumuniverse.nl/leven-op-een-m…


Het natuurkundige begrip diffusie speelt een belangrijke rol in processen in de kunstmatige intelligentie - zoals ook blijkt uit de recente Nobelprijzen. Gastauteur Simon Ilić, deed een masterproject over diffusiemodellen en vertelt meer over de details. quantumuniverse.nl/de-computer-al…


In februari organiseert de UvA een masterclass Quantum voor middelbare scholieren uit 5 en 6 vwo. In drie bijeenkomsten vertellen wetenschappers alles over wat quantumfysica inhoudt, en hoe je de ideeën uit die theorie kunt gebruiken. betapartners.nl/masterclass-qu…


"Theoretisch natuurkundige" - het klinkt heel mooi, maar hoe word je het precies? PhD-student Pim van den Heuvel doet verslag van de Solvay School, een negen weken durend introductieprogramma voor zijn opleiding tot wetenschappelijk onderzoeker. quantumuniverse.nl/reisverslag-va…


Een team van astronomen heeft oude quasars waargenomen die verrassend in hun eentje lijken te zweven. Tot nu toe gingen astronomen er op basis van modellen van uit dat oude quasars zich altijd bevinden in drukke gebieden met veel naburige sterrenstelsels. quantumuniverse.nl/eenzame-oude-q…


Begin oktober zond de NPO de documentaire 'Neutrino' uit. De documentaire volgt het neutrino-onderzoek dat zich onder de Japanse berg Ikeno afspeelt, zowel vanuit het gezichtspunt van de wetenschappers als dat van de lokale bevolking. quantumuniverse.nl/de-dichter-ond…


Het meetprobleem vraagt hoe we de voorspellingen van de quantummechanica precies moeten interpreteren. Zogeheten "objective collapse-theorieën" proberen dit probleem op te lossen door de quantumtheorie op een slimme manier een klein beetje aan te passen. quantumuniverse.nl/moet-de-quantu…


Als je in de camera op je telefoon de kleur van de foto wilt aanpassen, doe je dat vaak door een temperatuur in Kelvin op te geven. Wat hebben kleur en temperatuur met elkaar te maken? quantumuniverse.nl/de-temperatuur…


Er is een nieuw grootste priemgetal ontdekt! Hoewel... eigenlijk is het noch nieuw, noch het grootste - maar het is wel interessant. Hoe gebeurde de ontdekking, en hebben de in de wiskunde zo belangrijke priemgetallen ook iets met natuurkunde te maken? quantumuniverse.nl/nieuw-priemget…


Het lijkt een van die flauwe vragen die op social media de ronde doen: hoe vaak moet cirkel A rond cirkel B draaien om weer op zijn oorspronkelijke plek terug te komen? Vergeleken bij "hoeveel is 2 + 3 x 0?" is deze vraag echter een stuk interessanter! quantumuniverse.nl/de-examenvraag…


Op 20 september verdedigde Stathis Vitouladitis op zijn proefschrift “Topological aspects of the gapless and the gapped”. In het proefschrift beschrijft hij de bijzondere kracht van gegeneraliseerde symmetrieën in de theoretische natuurkunde. quantumuniverse.nl/de-kracht-van-…


De ruis van zwaartekrachtgolven van om elkaar cirkelende witte dwergsterren zal sterker zijn dan die van dubbele zwarte gaten. Dat voorspellen twee Nijmeegse studenten en hun begeleider in twee publicaties in aanloop naar de LISA-ruimtemissie. quantumuniverse.nl/lawaaiige-witt…


Een team van natuurkundigen heeft aangetoond dat axionen, extreem lichte deeltjes, in grote wolken rond neutronensterren kunnen draaien. Een potentiële verklaring voor donkere materie, en misschien is het niet heel moeilijk om axionenwolken waar te nemen. quantumuniverse.nl/gehuld-in-axio…


Enkele weken geleden werd bekendgemaakt dat wetenschappers bij CERN een extreem zeldzaam deeltjesverval hebben gemeten. Deze bijzondere observatie kan de deuren openen voor onderzoek naar nieuwe natuurkunde. quantumuniverse.nl/een-doorbraak-…


Quantum Universe Reposted

Trotse winnaar van de Cosmos Boekenprijs! Van Getal naar Heelal werd door de scholierenjury als beste populairwetenschappelijke boek van 2023 gekozen. cosmosboekenprijs.nl @NewScientistNL @gfbertone @UitgeverijUBHS

MrSparco's tweet image. Trotse winnaar van de Cosmos Boekenprijs! Van Getal naar Heelal werd door de scholierenjury als beste populairwetenschappelijke boek van 2023 gekozen. <a style="text-decoration: none;" rel="nofollow" target="_blank" href="https://t.co/jYzYIYKaWl">cosmosboekenprijs.nl</a> @NewScientistNL @gfbertone @UitgeverijUBHS

Einsteins relativiteit lijkt, zolang je inzoomt op relatief langzame processen, sterk op de klassieke bewegingswetten. Sinds kort is er ook veel interesse in de uitgezoomde situatie, Carrolliaanse natuurkunde, waarin zelfs het licht niet lijkt te bewegen. quantumuniverse.nl/carrolliaanse-…


Loading...

Something went wrong.


Something went wrong.